tekst

Abstracte realiteit.

De waarneembare werkelijkheid kan mij soms plotseling intens raken. Er treed een verandering of verschuiving in mijn bewustzijn op, waardoor een diepe stilte ontstaat . De zichtbare wereld lijkt een transparantie te krijgen waardoor een nieuwe, voelbare stille werkelijkheid tevoorschijn komt. Die nieuwe werkelijkheid ervaar ik als een onvoorwaardelijke realiteit. Deze absolute en abstracte werkelijkheid bevindt zich in een dimensie waar plaats en tijd geen rol spelen.

Mijn schilderijen, collages en tekeningen zijn het resultaat van de behoefte om een nieuwe werkelijkheid te creëren. Zij komen tot stand op basis van intuïtie. Een werk is voor mij geslaagd als het mij een sensatie van herkenning geeft. Een herkenning van de voelbare (niet te verwarren met emotionele) abstracte realiteit die verscholen ligt achter de waarneembare werkelijkheid.

Mijn geometrisch aandoende werk toont subtiele composities. Zij zijn gemaakt in een eenvoudige vormtaal van heldere, vaak transparante kleurvlakken en lijnvoeringen. In mijn recente werk heeft het wit een steeds prominentere aanwezigheid. Er is een wereld te zien waarbinnen de beeldelementen elkaar voortdurend ondersteunen, aantrekken en afstoten. Dit impliceert dat er binnen het werk geen bepalende beeldelementen zijn, en er sprake is van eenheid.

Mijn beeldtaal heeft de afgelopen jaren steeds meer autonomie gekregen. Zij is een verwijzing naar de door mij ervaren abstracte realiteit.

2010